subota, 10. prosinca 2011.

Šibenik raste na pola puta između Zadra i Splita

Šibenik raste na pola puta između Zadra i Splita, 316 kilometara od Zagreba. Spominje se 1066. u ispravi kralja Petra Krešimira IV. To je prvi put u povijesti Hrvatske da je neko naselje nazvano gradom.
Od tada se Šibenik naziva i Krešimirovim gradom po najslavnijem hrvatskom kralju. U 15. stoljeću potpada pod 400-godišnju vladavinu Venecije koja ostavlja pečat na kulturno-spomeničkoj baštini od čega je najznačajnija katedrala Svetog Jakova klesana u15. i 16. stoljeću koja je 2000. uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Od 1797. do 1918. Šibenik je, uz kratkotrajnu vlast Francuske, dio Habsburške monarhije. Unatoč dugotrajnoj opsadi, Turci nikad nisu provalili u Krešimirov grad, zaštićen odsvakud srednjovjekovnim tvrđama i bedemima. Grad ima četiri tvrđave koje danas oplemenjuju koncerte i druge kulturne događaje svojiim čarobnim antiknim ambijentom.
Najživopisnija je tvrđava Svetog Nikole koja je plašila monumentalnošću osvajače s morske strane. Divovskim proporcijama i oblikom ključanice, slična je tvrđavama na Malti i u Veneciji te označava vrata koja vode u jedan od najljepših i najčudnovatijih zaljeva na jadranskoj obali. Vijugav kanal vodi do grada polegnutog na ušće krške ljepotice, rijeke Krke. Šibenska županija ima dva nacionalna parka: Krku i Kornate.
Čari grada upoznat ćete ukoliko odsjednete u nekom od apartmana koji spajaju tradiciju i blagodati modernizacije. Zanimljivo je da je zahvaljujući slavnom Tesli, na Krki sagrađena druga najstarija hidroelektrana u svijetu, prva u Europi, pa je Šibenik postao prvi grad u svijetu s izmjeničnom električnom strujom i prvi u Hrvatskoj s javnom rasvjetom. U spomen tomu u gradskoj jezgri su 'kandelabri' kakvi su nekad bili u čijoj ćete se svjetlosti otopiti od užitka ukoliko budete večeravali na nekom od šibenskih trgića ili kala.
Smještaj u Šibeniku. Apartmani, sobe i ostali turistički kapaciteti Šibenik i okolica.
Zablaće
Podaci karte ©2011 Tele Atlas - Uvjeti uporabe
Karta
Satelit
Hibrid
Brza pretraga - smještaj Šibenik
Izaberite regiju:
Izaberite grad:
Broj osoba:
Udaljenost od mora (u metrima):
Od: do:

Apartman ima dvije spavaće sobe. Jedna je sa bračnim krevetom i pogledom na prirodu, a druga sa dva...
Apartmani Lavanda mala
Kapacitet: 4 - 5 osoba
Udaljenost od mora: 1000m
Cijena na upit
Branko Lemac - Branko Lemac - BRODARICA, RAŽINSKA 119
Apartmani Branko Lemac
Kapacitet: 2 - 3 osoba
Udaljenost od mora: <100m
Cijena od 50 € / noć
Villa KORINA - Ante Pilić - Krapanjskih spužvara 20 A
Apartmani Villa KORINA
Kapacitet: 2 - 8 osoba
Udaljenost od mora: <100m
Cijena od 30 € / noć
„Villa Stegić“ se nalazi 300m o od centra mjesta Tisno u mirnoj stambenoj ulici. Do mora nema...
Apartmani Villa Stegic
Kapacitet: 1 - 8 osoba
Udaljenost od mora: 100m
Cijena na upit

Nema komentara:

Objavi komentar